Klubbar

Monté trav är kanske inte lika populärt som vanligt trav men detta innebär inte att det inte finns ett stort antal montéklubbar i Sverige. Det finns montéklubbar i anslutning till de flesta av Sveriges travbanor. De flesta av dessa montéklubbar är fristående organisationer men  i vissa fall är montéklubben en del av banans travklubb, damklubb traveller amatörklubb. Det kan tyckas konstigt att montéklubbar ibland har lagts under damklubben vid travbanor. Detta är egentligen inte konstigt alls då montétrav har en mycket större andel kvinnor i sporten än vanlig trav. Det finns en lång rad mycket framgångsrika kvinnliga montéryttare.

Dessa klubbar har oftast grundats för att främja montésporten på orten och för att hjälpa alla som vill bli ryttare och tränare att få sina licenser. De flesta av de kurser som erbjuds av montéklubbar runt om i landet kräver dock att man redan har ganska mycket kunskap. De är inte nybörjarkurser utan skall snarare ses som kurser som låter en finslipa sina färdigheter innan man försöker ta sin licens. Det är vanligt att ungdomsklubbar har mer grundläggande utbildningar för ungdomar. Rena nybörjare kurser är dock tyvärr relativt ovanligt.

Det bästa sättet att hitta en montéklubb på orten där du bor är vanligen att kontakta den lokala travbanan eller den lokala travklubben. Vissa orter har mycket aktiva montéklubbar medan klubbarna på andra ort är betydligt mindre aktiva eller nästintill vilande.

Montéklubbar finns bland annat vid dessa travbanor

Solvalla

Axevalla

Bergsåker

Eskilstuna

Färjestad

Gävle

Halmstad

Kalmar

Mantorp

Romme

Åby

Umåker

Örebro

Arvika

Boden

Bollnäs

Dannero

Hagmyren

Lindesberg

Rättvik

Jägersro

Skellefteå

Solänget

Tingsryd

Vaggeryd

Visby

Åmål

Årjäng

Östersund