Regler

montetravNedan kommer vi ta en snabb titt på de regler som reglerar montétrav i Sverige. Reglerna är mycket omfattande och vi kommer här bara ge en introduktion till hur montétrav fungerar i Sverige. Texten nedan är menad att ge spelare och åskådare de kunskaper de behöver om Montéreglerna. Ryttare och tränare uppmanas läsa igenom montétävlingsreglementet samt licensbestämmelserna. Dessa två dokument innehåller nu mera all reglering för monté trav.

Alla ryttare måste vara licenserade och ha en totalvikt om minst 65 kg med utrustning inkluderad för att delta i ett monté lopp. En ryttare måste ha vita byxor och sin officiella tävlingsfärg på tröjan. Ryttaren måste vidare ha ryttarskor med klack, en skyddsväst och en godkänt ridhjälm. Sadel som används måste uppfylla de säkerhetsregler som har satts upp. Detsamma gäller för bettet som användas.

För mer information om regler gällande utrustning och invägning bör du läsa denna sida.

Regler för Hästar

travEn montéhäst måste vara inkvalad för att få delta i montélopp. För att få delta i ett montékval måste hästen sedan tidigare ha kvalificerat sig genom sulkykval eller ha en godkänd prestation i ett sulkylopp. En häst som redan sedan tidigare har deltagit i montélopp i utlandet måste inte kvalificera sig utan är genom deltagandet i tävlingar utomlands kvalificerad att tävla i Sverige. Mer detaljer om kvalificeringsprocessen kan du läsa i tävlingsreglementet § 23

En häst som kvalificerar sig genom montékval måste genomföra kvalet på en viss tid. Vilken tid som krävs beror på om det rör sig om ett varm eller kallblod och på om hästen är ett sto eller en hingst (Valack) . En varmblodig häst måste vara minst 4 år för att få kvalificera sig. Hingstar får fortsätta delta i montékval till tolv års ålder och måste uppnå en tid om 1.25,0  för att kvalificera sig. Ett sto får bara kvala tills hon är 10 år gammal. Ett varmblodigt sto måste också nå tiden 1.25,0.

Kallblod har samma regler för båda könen. Kallblod måste vara minst 5 år för att delta i montékval. De kan kvalificera sig upp till 15 års ålder. För kallblod räcker en tid om 1.45,0 för att hästen skall ska kvalificera sig för att delta i Monté lopp för kallblodiga hästar.