Utrustning

Det finns strikta regler som reglerar vilka typer av utrustning en häst och ryttare får använda sig av under ett montélopp. Dessa regler är utvecklade för att garanterar hästarnas hälsa och för att garantera att det är hästarnas förmåga som avgör loppens utgång.

Ryttarens Utrustning

ridhjälmRyttare måste enligt reglering använda en rad skyddsutrustning. Denna utrustning måste alltid bäras oavsett om ryttare ägnar sig åt ban-, stall- eller träningsridning. Bland den skyddsutrustning som krävs hittar vi en CE-märkt hjälm, skyddsväst samt ridskor med klack och skaft.

Vid tävling skall vita byxor och ryttarens inregistrerade tävlingsfärg bäras. Ridspö får användas. Det får ha en diameter om max 8mm och får maximalt ha en totallängd om 70 cm. Om du vill läsa mer om tillåten utrustning skall du läsa reglementet § 47.

En ryttare som skall delta i en tävling måste ha ryttarlicens och måste vägas in före varje lopp. Ryttarna vägs in både före och efter loppet. Före loppet vägs ryttare in minst 40 minuter innan loppet. De vägs sedan igen direkt efter loppet. Ryttaren måste vid invägning väga minst 65kg. Denna vikt inkluderar klädsel, skyddsväst, hjälm och sadel. Om ryttaren väger mindre än 65 kilo måste hen använda sig av vikter för att nå upp till den tillåtna minimum vikten.

Hästens Utrustning

Regleringen kring hästens utrustning är mycket omfattande. I denna artikel kommer vi bara gå igenom några av de viktigaste delarna i utrustningen. Om du vill veta mer om något som vi inte skriver om här så rekommenderar vi att du läser igenom montéreglementet och den information som finns på svenska monté förbundet hemsida.

sadelLåt oss börja med att titta lite närmare på sadeln. Alla sadlar som används skall ha ryggstycke. De måste även ha en brösta eller annan liknande säkring. Om hästen skall delta i en tävlingen måste den vid sidan av ryggstycket och bröstan också ha stigbyglar. Säkerhetsbyglar är inte tillåtna.

Ett bett skall alltid användas vid monté ridning. Detta både vid inridning, träning och tävling. Bettet skall vara anpassat för att passa hästen och dess mun. Bettet måste vara minst 9 mm tjock i hästens munveck. Detta för att bettet inte skall kunna skära in i hästen mungipor. Sammankopplade bett är inte tillåtna. Det är inte heller bett som består av mer än 3 mundelar. Snarbet är inte tillåtna i monté. På ett tillåtet bett skall alla mundelar vara släta och ha rundade hörn (rund eller oval form är tillåtet). Bettet får inte ha en effektförstärkning över 80mm. Bettet måste vara symmetriskt.

Tillåtna montébett inkluderar vanliga travbett, crescendobett,tredelat bett (dr. Bristol bett), Persson-bett (Järvsöfaks-bett/XT-bett), tränsbett, entömsbett, gomtryckare, checkbett, stegcheck, pessoabett, pelhambett och australiskt entömsbett.